הדיסק הקשיח בנוי מתאים שנקראים סקטורים. זוהי יחידת האחסון הקטנה ביותר שיש בכל דיסק, בין אם הוא דיסק מכני ובין אם הוא דיסק מסוג SSD. גודלו הינו בין חצי קילו-בייט לבין ארבעה קילו-בייטים, וזמן הקריאה של הנתונים שבו משמש לבחינת תקינות הדיסק. בדיסק תקין אנו נראה בתוכנת הבדיקה שמהירות הקריאה הינה פחות מ 5 אלפיות השניה לכל סקטור. ככל שהדיסק מתבלה על ידי קריאות וכתיבות או כתוצאה מזעזועים בדיסק מכני, אנו נראה עלייה בזמן הקריאה, כאשר במידה וישנם סקטורים שזמן הקריאה גדול מ 600 אלפיות השנייה, זוהי כבר מנורה כתומה שמעידה על דיסק שהוא רגע לפני תקלה. במצב כזה, אנו נתקל במערכת הפעלה שלוקח לה הרבה זמן לעלות. פעולות בסיסיות במחשב יעבדו לאט: גלישה באינטרנט, פתיחת תוכנות ומסמכים, שמירת קבצים וכד׳. במחשבים בהם יש נורת אינדיקציה לפעילות הדיסק (מה שבמחשבים נייחים, לרוב, ייוצג בנורה אדומה במארז שנדלקת כאשר הדיסק נמצא בשימוש), אנו נראה שהנורה הזו דולקת הרבה זמן בעוד המחשב כמעט ולא מתקדם בביצוע הפעולה המתבקשת. מומלץ לגבות את הקבצים כל עוד אפשרי שכן זהו סימן שמעיד על תקלה אפשרית בדיסק.
במקרה כזה אנו נבדוק במעבדה את הדיסק, כך שנוכל לאמת או לשלול את מקור התקלה בדיסק באופן חד ערכי. במידה ומערכת ההפעלה כבר לא עולה וישנם קבצים חשובים בדיסק, אנו ננסה להוציא אותם- כל עוד האיזור בדיסק שבו הם יושבים לא נפגע הדבר יהיה אפשרי.
לאחר מכן יהיה צורך בהחלפת הדיסק הקשיח, כמובן שאם מדובר בדיסק מכני מומלץ לשדרג לדיסק SSD שהוא הסטנדרט כיום.
על הדיסק החדש נבצע התקנה נקייה של מערכת הפעלה, ובמידה וישנו גיבוי נשים את הגיבוי בחזרה לאחר מכן.
אז אם יש לכם חשד שהדיסק הקשיח שלכם עומד לפני קריסה, ראשית גבו את הקבצים החשובים לענן, למדיה חיצונית וכד׳. שנית מומלץ להגיע לבדיקה ולטפל במחשב על מנת לאפשר שימוש מהיר ובטוח בו.