המעבד וכרטיס המסך שלנו מוזנים ממתח נמוך, לרוב סביב 0.8-1.5 וולט בלבד. עם זאת, הזרם הינו גבוה במיוחד ולרוב מגיע לעשרות רבות של אמפרים. דמיינו צינור דק של מים, אבל בלחץ סילוני, זה מה שעובר דרך הליבות של המעבר והכרטיס מסך במחשב שלנו. כתוצאה מכך, נפלט חום רב, שעל פינויו מהליבה מופקדת מערכת הקירור של המחשב.
מערכת הקירור עובדת על עיקרון פשוט מאוד והוא דיפוזיה של חום. היא מבצעת זאת על ידי פינוי החום מהמעבד אל צלעות הקירור, באמצעות צינור שמלא בגז, שבקצה אחד נמצא על הליבה, ובקצהו השני מחובר לצלעות קירור, שמטרתן להגדיל את שטח הפנים של הצינור. אל מול אותן צלעות ישנו מאוורר שמשנה את הסל״ד שלו בהתאם לטמפרטורת הליבה.
על מנת להגדיל את המגע בין אותו צינור לבין הליבה, ישנה משחה מיוחדת שתפקידה להיכנס במרווחים המיקרוסקופיים שבין שני המשטחים (הליבה והצינור) ולהוליך את החום בצורה היעילה והאפקטיבית ביותר.
עם הזמן, משחה זו מתייבשת, וצלעות הקירור והמאווררים מתמלאים באבק, עד לכדי מצב שהמערכת מאבדת את יעילותה, וכתוצאה מכך מהירות השעון (התדר) של הליבה לא יכול להיות גבוה ובהתאם המחשב עובד לאט.
אנו נחווה זאת בעיקר בזמן שימוש כבד במחשב, כגון במשחקים, עריכת וידאו וכד׳. זה יבוא לידי ביטוי בפריים-דרופים, ובמצבים קיצוניים המחשב יכבה לחלוטין. ישנו פיוז תרמי שתפקידו לחתוך את מתח החשמל מהליבה על מנת להגן עליה, במידה והיא עוברת טמפ׳ מקסימלית.
אנו ממליצים על טיפול במערכת הקירור אחת לשנה עד שנתיים, תלוי בעומס השימוש במחשב (מסחרי- מחשב שעובד כל יום כל היום, או ביתי-משרדי). חשוב לשים לב שהטיפול משתנה בין סוגי המערכות השונות:
- מערכת קירור למחשב נייח
- מערכת קירור למחשב נייד
- מערכת קירור לכרטיס מסך
לכל אחת מהמערכות ישנו עיקרון פעולה זהה, אך דרך המימוש שונה בהתאם לתנאי המקום במחשב או בכרטיס.
יהיה צורך בפירוק מלא של מערכת הקירור על מנת לבצע עבודה יסודית.
לא אחת אנו נתקלים במצבים בהם לדוג׳ כרטיס מסך שיכול לעבוד על תדר של 1500 מגה-הרץ, עובד על 600 מגה הרץ (פחות מחצי מהיכולת שלו!), כתוצאה ממערכת קירור שהתעייפה לחלוטין.
אנו ממליצים להקשיב למחשב ובמידה ואתם חווים את אחד מהסימפטומים המוזכרים להגיע לטיפול שישפר את חווית השימוש במחשב, ויאריך את ימיו.